Home » Blog » Slapen » Slecht slapen: herkenning en de kracht van ACT

Slecht slapen: herkenning en de kracht van ACT

door | 4 aug, 2023 | Slapen

Slecht Slapen: Herkenning en de Kracht van ACT

Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met een nacht van slecht slapen. Of het nu komt door stress, zorgen of iets anders, het kan een negatief effect hebben op onze fysieke en mentale gezondheid. In deze blog gaan we dieper in op de herkenning van slecht slapen en de kracht van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) bij het verbeteren van onze slaapkwaliteit.

Herkenning van slecht slapen:

Slecht slapen laat zich op verschillende manieren zien. Enkele veelvoorkomende patronen van slecht slapen zijn moeite met inslapen door piekergedachten (zie vorige blog), vaak wakker worden tijdens de nacht, niet uitgerust wakker worden en overdag moe zijn. Het kan ook samen gaan met angst, stress, prikkelbaar zijn en een negatieve stemming. Het is belangrijk om deze signalen te herkennen en te erkennen dat er iets aan de hand is. Dit is lastig omdat er vaak gedachten tegenover staan als…..ja maar iedereen slaapt wel eens slecht.

De vicieuze cirkel van slecht slapen:

Wanneer we slecht slapen, kunnen we in een vicieuze cirkel terechtkomen. We kunnen angstig of gestrest worden over het idee van niet kunnen slapen, wat de slaapproblemen alleen maar verergert. Zoals voor het naar bed gaan er al vanuit gaan dat het toch niet zal lukken. We kunnen ook proberen om onze slaap te controleren, door bijvoorbeeld overmatig bezig te zijn met onze slaaproutine of zelfs allerlei slaapmiddelen gebruiken. Dit kan ook leiden tot meer stress en angst, waardoor de slaapproblemen aanhouden.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT):

ACT is een vorm van psychotherapie die gericht is op het vergroten van onze psychologische flexibiliteit. Het richt zich op het accepteren van onze gedachten en emoties, terwijl we ons tegelijkertijd richten op het nemen van waardevolle acties in ons leven. Bij slecht slapen kan ACT helpen om deze cirkel te doorbreken en een gezondere relatie met slaap te ontwikkelen.
In plaats van te vechten tegen onze slaapproblemen kunnen we leren erkennen dat slaap niet altijd perfect zal zijn en dat het normaal is om af en toe slecht te slapen. Door deze acceptatie kunnen we de druk en stress rondom slaap verminderen, waardoor we ons meer ontspannen voelen. Dit klinkt heel makkelijk “gewoon even accepteren” maar dit vergt oefening.

Mindfulness en slaap:

Een belangrijk onderdeel van ACT is mindfulness, wat zich richt op het bewust zijn van het huidige moment zonder oordeel. Door mindfulness toe te passen kunnen we onze gedachten en zorgen loslaten en ons richten op het hier en nu. Dit kan helpen om meer rust te ervaren.
Waardevolle acties:
Naast acceptatie en mindfulness, moedigt ACT ons aan om waardevolle acties te ondernemen die in lijn zijn met onze persoonlijke waarden. Dit kan betekenen dat we gezonde slaapgewoontes ontwikkelen, zoals een vast slaapschema aanhouden, een ontspannende bedtijdroutine volgen en een fijne, veilige slaapomgeving creëren. Door deze acties te ondernemen, kunnen we ons slaapgedrag verbeteren en een betere nachtrust ontwikkelen.

Slecht slapen is een veelvoorkomend probleem dat negatieve invloed kan hebben op ons welzijn. Door de herkenning van slaapproblemen en de toepassing van Acceptance and Commitment Therapy (ACT), kunnen we de cirkel doorbreken en een gezondere relatie met slaap ontwikkelen. Door acceptatie, mindfulness en waardevolle acties kunnen we onze slaapkwaliteit verbeteren en een goede nachtrust bevorderen.

Over mij

Als ervaringsdeskundige ACT Coach begeleid ik mensen wanneer het even niet meer gaat.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *