Home » Blog » Piekeren en ACT » Piekeren en ACT

Piekeren en ACT

door | 21 jul, 2023 | Piekeren en ACT

Piekeren en ACT: Een krachtige combinatie voor het overwinnen van zorgen

Piekeren kan ons leven beheersen en ons belemmeren om volledig van het heden te genieten. Gelukkig is er een effectieve therapie: Acceptance and Commitment Therapy (ACT) die ons kan helpen bij het omgaan met piekergedachten. Hier zal ik bespreken hoe piekeren en ACT hand in hand gaan en hoe deze combinatie ons kan helpen om onze zorgen te overwinnen.

1. Accepteer je piekergedachten:

Een belangrijk aspect van ACT is het idee van acceptatie. In plaats van te vechten tegen onze piekergedachten, leren we ze te accepteren als normale gedachten die opkomen in onze geest. We erkennen dat we geen controle hebben over onze gedachten, maar wel over hoe we erop reageren. Door onze piekergedachten te accepteren, creëren we ruimte om er op een gezondere manier mee om te gaan.

2. Ken je waarden:

ACT moedigt ons aan om onze persoonlijke waarden te identificeren en duidelijk te definiëren. Wat is echt belangrijk voor jou in het leven? Wat wil je bereiken? Door onze waarden in kaart te brengen, krijgen we een kompas dat ons helpt om keuzes te maken die in lijn zijn met wie we werkelijk willen zijn. Dit helpt ons om onze piekergedachten in perspectief te plaatsen en prioriteiten te stellen.

3. Hier en nu (ik noem het vaak; landen):

Mindfulness is een essentieel onderdeel van ACT. Het houdt in dat we bewust aanwezig zijn in het hier en nu, zonder oordeel. Door mindfulness te beoefenen, leren we om onze piekergedachten op te merken zonder erin mee te gaan. We observeren ze als voorbijgaande gebeurtenissen in onze geest, zonder erin verstrikt te raken. Dit helpt ons om afstand te nemen van onze zorgen en er niet door overweldigd te worden.

4. Onderneem actie:

ACT moedigt ons aan om actie te ondernemen die klopt met onze waarden, ondanks onze piekergedachten. In plaats van te verlammen door zorgen, nemen we kleine stappen in de richting van wat werkelijk belangrijk voor ons is. Door actie te ondernemen, voelen we ons krachtiger en meer in controle. Dit helpt ons om onze zorgen te verminderen en ons te richten op wat er echt toe doet.

5. ACT Coach:

Het kan nuttig zijn om professionele begeleiding te zoeken bij het toepassen van ACT bij piekergedachten. Daar wil ik je graag bij helpen zodat je de principes van ACT in je dagelijkse leven toe kan passen en je te ondersteunen bij het overwinnen van je zorgen. Samen kunnen we werken aan het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om met piekergedachten om te gaan.

Piekeren kan het leven zwaar maken en ons weghouden van genietmomenten. Door de principes van ACT toe te passen, kunnen we echter leren om onze piekergedachten te accepteren, onze waarden te definiëren, mindfulness te beoefenen, waardevolle actie te ondernemen en ondersteuning te zoeken. Deze combinatie biedt een krachtige benadering om onze zorgen te overwinnen en een leven te leiden dat in lijn is met onze waarden. Dus laat piekeren niet langer je leven beheersen – met ACT kun je een nieuwe weg inslaan naar innerlijke rust en welzijn. Wees welkom en neem contact met me op.

Over mij

Als ervaringsdeskundige ACT Coach begeleid ik mensen wanneer het even niet meer gaat.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *